About & Contact

Stina Deurell

Stina Deurell

+46-70-567 78 84
stina@deurell.se

Krokgatan 23
243 34 Höör
Sweden


Om Fotograf Stina Deurell

Med öppna ögon och slutna ögon.
Med kameran och utan kameran.

Our Universe

Invald i Naturfotograferna 2005

Min första lön som distriktsinstruktör i Fältbiologerna gick till att köpa en systemkamera och sen har det fortsatt. Fart tog det dock först när jag hittade Fotosidan.se och där fann ett gäng som tänkte bild som jag och som jag kunde diskutera med. Några av dem var med i Naturfotograferna och tyckte att jag skulle söka, så det gjorde jag. Tove Wiiand och jag blev 2005 de två första kvinnorna att väljas in i föreningen som då bestod av 80 män.

Utställningar om ytor, färger och livet

Min första fotoutställning hängde jag 2004 på Skånes Djurpark, det var en serie bilder på träytor. Sen blev jag jurybedömd och kom med på Konstrundan Mittskåne 2005, där jag ställde ut varje år till 2011, då jag lämnade Höör och gav mig iväg på min långresa. På min resa kom jag till Egypten 2012, där skapade jag “Big Heart of Humanity“, en fotoinstallation i sju rum.

Under åren före resan hade jag över tjugo utställningar, bland annat ställde jag ut en serie på 13 bilder i Lunds Domkyrka med bilder på dess utsida. Ett annat tema jag arbetade med var “Landskapets Färger” som jag ställde ut på flera platser. Det jag gillar med utställningar är att få arbeta med ett tema, klura ut bästa sättet att presentera det och sedan möta publiken och kunna samtala.

I Lunds Domkyrka får man inte spika i de medeltida väggarna, så vi fick använda mycket kreativitet för att få till både ljus och upphängning.

Dela mina tankar om seende och vår relation till planeten

Jag har alltid tyckt om att dela med mig av mina kunskaper kring foto, men framför allt att förmedla mina idéer och tankar kring seende och vår relation till planeten. Så förutom utställningar har jag hållit många fotokurser, undervisat på Fotoskolan Skåne och skrivit artiklar i Tidningen FOTO. Det har också blivit ett antal bildvisningar bland annat ett par gånger på Naturfotofestivalen i Vårgårda och ett par på Naturfotofestivalen i Hässleholm. Skapade också en kurs till Moderskeppet om foto och seende.

Fotokurs
Fotokurs på Brösarps Backar.

Data, webb och foto

1999 Startade jag en egen firma och har sedan dess försörjt mig på att förutom att arbeta med foto, skapa webbsajter, databaser och grafisk form åt företag och organisationer. 

Wider Embraces

Sen 2012 har mitt fokus legat på att utveckla en ny medvetenhet kring relationen mellan mänskligheten och biosfären. Du kan läsa mer om det projektet på widerembraces.org.