LightRoom – Importera bilder

  • Anslut kameran/minneskortet till datorn.
  • Se till att du valt Bibliotek upp till höger och klicka på Importera nere till vänster.
  • Nu kommer det upp en dialogruta.
LightRoom Import
  1. Välj varifrån du vill importera, oftast kameran, men kan också vara från en mapp.
  2. Välj förinställning för att snabbt ställa in det mesta, mer om det nedan,
  3. Kopiera som DNG.
    • DNG är ett raw-format som är framtidssäkert. Alla kameror har olika raw-format och i framtiden är det inte säkert att just din kameras raw-format kommer att stödjas av alla program.
  4. När jag importerar så lägger jag en extra kopia av bilden i Dropbox, på så sätt glömmer jag inte att göra backup.
  5. Jag ändrar namn på filerna så att de heter mina initialer-bokstav-filnummer.dng
    • Filnumren är 0001-9999, för att skilja på bilderna när räkneverket börjar om, så lägger jag till en bokstav och går igenom alfabetet.
  6. Framkallningsinställningarna för alla bilder har jag ställt in i kameran. Men jag har en rad olika metadatainställningar, se nedan. Oftast lägger jag in nyckelord senare.

Jag lägger mina bilder i månadsmappar på hårddisken. Om jag har ett stort projekt kan jag skapa en särskild mapp för det.

Att ha bilderna i datumstruktur gör det enkelt och all annan sortering sköter jag inne i LightRoom.

Jag har alla bilder på lösa hårddiskar och minst en backupdisk för varje originaldisk. Backupdisken har jag i ett brandsäkert skåp. Och så har jag ju alla originalbilder på Dropbox. Hängslen och skärp!

2. Importer Förinställning – Spara massor med tid!

Ställ in allting annat precis som du vill ha det. Klicka på rutan till höger om “Importer Förinställning”. Välj att spara aktuella inställningar som ny förinställning och ge den ett namn. Jag har olika inställningar för olika kameror och en när jag importerar bilder från andra källor. Du kan enkelt uppdatera, lägga till nya och ta bort förinställningarna.

5. Metadataförinställningar

Om du klickar på fältet vid Matadata under Använd vid import, så kan du välja redigera förinställningar och du får upp en lång ruta med massor med inställningar.

IPTC-copyright och skapare ska man alltid ha med. Du väljer hur mycket information du delar. Alla bilder du tagit har du copyright på, även om detta inte finns med i bildfilen. Men det är mycket enklare för en person som fått tag i bilden att få tag i dig och enklare för dig att hävda copyright om det står i bildfilen.

De platser där jag ofta fotograferar lägger jag in som egna förinställningar med fälten ifyllda. Jag har också en förinställning med bara copyrightinformation för övriga tillfällen. Eftersom detta skrivs ner i bildfilerna vid import, så glömmer jag inte att fylla i plats.

Övriga fält brukar jag inte bry mig om, men de kanske har en funktion i ditt flöde?

Importera!

Dags att klicka Importera längst ner till höger.